Jun 182009
 
Het onderwerp (Algemene) Relativiteitstheorie is veel te fascinerend
om los te laten.

En in principe helemaal niet ingewikkeld! Maar wel zo verwarrend dat
geleerden het wel eens verkeerd uitleggen aan leken. Dat gebeurt
bijvoorbeeld via de beruchte ‘demonstratie’ waarbij balletjes rollen op
een doorzakkend rubberen vel. Helemaal verkeerd!
Er zijn bergen populaire boekjes over Relativiteit, maar de meeste
zijn niet te vreten, ze maken je niet echt wijzer.

Eén boekje ken ik maar waar je echt wat aan hebt als leek.
Koop dit en laat de rest staan!

Relativity Visualized
Lewis Carroll Epstein
ISBN 935218-05-X

Deze meneer vertelt nog net geen sprookjes.
Hij geeft je alvast een prachtige oneliner om mee op de loop te gaan:
“…There is only one speed. Everything, including you, is always
moving at the speed of light.”

  28 Responses to “Relativity Visualized (lees-tip)”

 1. Avatar van zaaikort
  Dit is geen advertentie hoor!
  Het begon als reaktie op een blog,
  welk ga ik niet zeggen want ik had bijna overwogen om de afbeveel-knop voor ‘t eerst te gebruiken…

 2. Avatar van draakhond
  Sander Bais: “De sublieme eenvoud van relativiteit – Een visuele inleiding.”
  Uitgeverij: Amsterdam University Press
  ISBN: 987 90 5356 992 4

  Deze heb ik niet gelezen maar volgens beschrijvingen lijkt het erg op het door jouw genoemde boek.

 3. Avatar van coby
  Goede manier om de afbevelingsknop te laten voor wat het is en er op deze manier iets aan te doen.
  Dank voor de tip.

  Hartelijke groet, Coby

 4. Avatar van Eelco
  Ik heb het net besteld … het is en blijft een moeilijk uit te leggen onderwerp, dus dit boek zou moeten helpen.
  Met dank voor de tip.

  De veroorzaker van jou boekentip is inmiddels mijn reacties aan het verwijderen … dan helpt zelfs dit boek niet.

 5. Avatar van zaaikort
  Eelco, ik heb nog wel pdf’s van een groot deel van
  de ‘kommunikatie’ en zal ze bewaren.

 6. Avatar van draakhond
  Ach Eelco, je zal je even moeten behelpen met de dialoog tussen mij en hem… of gewoon wat anders gaan doen natuurlijk. Iets met badeenden misschien?

 7. Avatar van Eelco
  Mmmm, bade-eendjes lijkt me een goed idee !

  Maar ik ga me niet behelpen hoor, ik heb m’n best gedaan, en het uiteindelijk opgegeven. No worries, ik heb echt wel wat beters te doen, en er viel voor mij (als uitlegger) niets meer te leren. Vandaar mijn opgave.
  En dit boek zal bij deze blogger ook niet helpen …

  @zaaikort:
  Met dank, maar ik heb zelf de pagina’s al op de harde schijf staan hoor. Voor bij de verzameling (dit is niet m’n eerste Einstein-basher …).

 8. Avatar van Eelco
  @draakhond:
  Interessante strategie in je dialoog, dat moet gezegd !

  Maar mijn voorspelling is dat ook dit niet iets zal opleveren … misschien weer een nieuw blogje.

 9. Avatar van Bart
  Een fijne tip, lijkt me!
  Altijd welkom… :)

  En die malle afbeveelknop, hij werd al openlijk tegen me gehanteerd, als een soort bitse ‘straf’, tot mijn grote verbazing….ik scheen in de ogen van de zure reageerster iets fouts gezegd te hebben……ik maak er maar een ‘heilig’ voornemen van, dat gedrocht nooit te zullen gebruiken…. :))

  Hartelijke groet, Bart

 10. Avatar van zaaikort
  @ Draakhond:
  Bedankt voor de weder-tip, ik heb het boekje van Bais vandaag gehaald.
  Het is net als de andere werken van zijn hand stijlvol en overzichtelijk.
  Maarrr … het behandelt alleen de Speciale Relativiteit.

  @ iedereen:
  Bij de boekhandel vernam ik het teleurstellende nieuws dat
  EPSTEIN’S ‘RELATIVITY VISUALIZED’ NIET MEER LEVERBAAR is!
  Misschien moeten we de uitgever gaan bestoken met verzoeken om een herdruk?

 11. Avatar van Ingrid van den Bergh
  Helaas ben ik geen beta-mens maar schrijver;-))
  hoewel… ‘helaas’???

 12. Avatar van Eelco
  @zaaikort:
  Tweedehands op amazon.de of amazon.co.uk.
  Niet goedkoop …

 13. Avatar van Roel
  Ik heb verschillende boeken en boekjes gelezen over de relativiteitstheorie, maar degene die het nog het best uit kon leggen was Einstein zelf. “Mijn theorie” uitg. Het Spectrum ISBN 9027457581

 14. Avatar van zaaikort
  Roel, je hebt waarschijnlijk gelijk!
  Ik zal meer van Einstein zelf gaan lezen, te beginnen met jouw tip.

 15. Avatar van henk grimm
  Je post eindigt met: “…There is only one speed. Everything, including you, is always moving at the speed of light.”
  Merkwaardig om dit hier tegen te komen. Datgene wat het citaat stelt, is echter correct. Met de beperking natuurlijk dat het hier gaat om een voortgaande verplaatsing waarbij geen delen van het traject worden overgeslagen. Onmiddelijke beïnvloeding op afstand en teleportatie vallen er buiten. Nu nog de vraag hoe de auteur er toe komt om dit te schrijven alleen op basis van de AR…

 16. Avatar van zaaikort
  Henk Grimm: de auteur heeft het hier nog over de Speciale Relativiteit, niet de Algemene.

  (Die ‘voortgaande verplaatsing’ is eigenlijk misschien niet eens een echte beweging als ik je pixel-verhaal goed begrijp…? Hmmm…)

 17. Avatar van henk grimm
  @zaaikort, om een beetje zekere uitspraken te kunnen doen over de universele snelheid van energieverplaatsingen zal de equivalentie van massa en energie eerst op de proppen moeten komen anders is de directe relatie tussen (rust)massa en energie niet duidelijk. De auteur “verwent” je dus door voor de prijs van een boek over de SR tegelijkertijd ook al een gratis stukje AR aan te bieden! ;-)

  Dat de voortgaande beweging binnen een vaste matrixstructuur een andere is dan de denkbeeldige rechte lijn klopt helemaal. Die eigenaardige kwantumeigenschappen moeten toch ook ergens een oorzaak hebben…

 18. Een wat late reactie, maar het gevolg van je eigen experimenteerdrang, denk ik dan maar.
  En alles is toch relatief nietwaar.
  Als je in de trein iets omhoog gooit komt het weer gewoon in je hand naar beneden.
  Geen 15 miljoen boeken zijn in staat om mij duidelijk te maken waarom dat zo is.
  En ik heb er wel een paar gelezen. En dat beangstigd mij in wetenschap. Hoeveel er ook is te verklaren of bewijzen, uitleggen kunnen ze het niet.

 19. Welkom Simen, geen reaktie is ooit te laat bij zo’n tijdloos onderwerp.

  Waarom zou een opgegooide bal niet gewoon weer in je hand vallen?
  Dat de wereld buiten voorbij schuift maakt die bal geen bal uit.

  Hmm, nou je het zegt, misschien kun je zoiets alleen uitleggen, maar niet verklaren of bewijzen.

 20. Zie dat bedoel ik. In jouiw voorstellingsvermogen klopt dat dat die bal dat doet terwijl ik het als onlogisch ervaar. Wetenschap bedrijven is het uitschakelen van je dagelijks voorstellingsvermogen (verwachting op basis van verwachting van wat je tot nu toe meemaakte). Mijn eigen verklaring was altijd redelijk eenvoudig dat als die bal in mijn zak zit, hij toch ook met dezelfde snelheid beweegt en dus met mij op dezelfde hoogte blijft. Maar als ik dat dan transformeer tot mijn voorstelling van zaken dan zou de bal dus door de voorruit vliegen als de machinist ineens boven op de rem zou gaan staan. Want hoewel het voor mij altijd moeilijk
  is om dan op de been te blijven lijkt me dat dit me gaat lukken als ik gewaarschuwd ben. Maar aan zo’n bal kun je dat toch niet uitleggen.
  Ik trek dus juist de omgekeerde conclusie. Met 15 schoolborden mathematica is dit alles vast bewijs- en verklaarbaar. Maar uitleggen met als resultaat dat het ingrijpt in je voorstellingsvermogen is veel lastiger.
  Zo is het bijvoorbeeld simpel te bewijzen dat de zee voor 10% uit plankton bestaat en voor 90% uit plastic zaken uit de supermarkt. En dat daarom over dertig jaar daarin geen vissen meer aanwezig zijn. Maar kennelijk is dat niet uit te leggen.
  Bedoel ik, ongeveer.

 21. Het voorstellingsvermogen moet voortdurend opgevoed worden, het groeit niet vanzelf.
  /;;;;;;;;;;’|>>|()
  Ah, de poes bemoeit zich ermee.
  Van haar kunnen we nog veel leren.

 22. hallo Zaaikort,
  ik kwam eens een kijkje nemen omdat we elkaar ontmoet hadden in de limmerklas.
  boeiend thema dit blog al vind ik op dit blog het licht eerlijk gezegd ver te zoeken…… ;-) wat het voor mij nogal onoverzichtelijk en onrustig maakt om te lezen en te reageren.
  of…..is er net zoveel donkerte in mij dan de hoeveelheid licht dat ik ervaar?

  groet je
  svara

 23. Svara, het was hier inderdaad te donker. Ik heb een schemerlampje extra aangestoken en meteen de letters geruild voor grotere.

 24. Het ziet er al beter uit maar ik hou nu eenmaal van licht
  Heb je al geprobeerd hoe het is als de achtergrond (de buitenkant) heel licht is?
  zoals de tint in je avatar en zoals helemaal bovenaan?
  lekker lentefris……het voelt en beetje winters hier ….
  maar ja wie ben ik….
  groet je

 25. Mogge Svara, nu met de zon in de kamer lijkt mijn schermpje wel helemaal zwartgeblakerd.
  (*Zucht*) Misschien is dat donkere gedoe gewoon een waardeloos idee.

  Okee, dan maar weer lekker licht, voorlopig!

 26. “…There is only one speed. Everything, including you, is always moving at the speed of light.”

  Wat hiervan te denken in het licht van de nieuwste metingen van het CERN?

 27. Met die neutrino’s die sneller dan licht zouden gaan loopt het zo’n vaart niet. Iedereen is nu door CERN uitgenodigd om mee te helpen zoeken naar de fout in de metingen of de interpretatie daarvan. Pas als andere lab’s onafhankelijk dezelfde resultaten zouden vinden wordt het tijd voor opwinding.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)